Juharszirup diéta

A testsúlycsökkentés egyik gyors, és igen drasztikus módja a juharszirup diéta. A barátnőmnek és pár ismerősének bejött, de én mégsem merem nyugudt szívvel ajánlani. A juharszirup diéta lényege, hogy a kúra során semmilyen szilárd táplálékot nem szabad fogyasztani, csak az alábbi recept szerint elkészített italt.

A juharszirup eredete

A juharszirupot már az észak-amerikai indiánok is ismerték és használták édesítőszerként. Rendkívül kellemes és pikáns íze miatt az ide vándorló francia telepesek is hamar megkedvelték a nedűt. A juharszirup a juharfa nedvéből készül. Hozzávetőlegesen 40 liter juharfa-nedv szükséges 1 liter juharszirup előállításához. A juharfa nedvét úgy “csapolják”, hogy lyukat fúrnak a fa törzsébe, majd a lyukon lassan kicsöpögő fanedvet egy vödörbe gyűjtik. A fanedv nagy része víz, így ahhoz, hogy szirup készülhessen belőle, forralással sűríteni kell. A juharszirup előállítása rendkívül lassú és munkaigényes eljárás, sajnos ezzel arányosan az előállított szirup ára is magas.

A kúraital elkészítése

Hozzávalók:

  • 1,5 l ásványvíz
  • 150 ml citromlé
  • 150 ml juharszirup
  • csipetnyi cayenne-i bors

Elkészítés:

A hozzávalókat egy kétliteres műanyag flakonba töltjük, majd jól összerázzuk. Hűtőben tároljuk.

Fogyasztás:

Az összeállított, kb. 2 liternyi kúraitalt hat részre osztjuk el. Már reggel, felkelés után megisszuk az első adagot. Szilárd táplálékot egyáltalán nem vehetünk magunkhoz, de ásványvizet illetve gyógyteákat ihatunk mellé. A juharszirup diéta 10 napig tart, az első 7 napon csak a kúraitalt fogyaszthatjuk, és a már említett ásványvizet, illetve méregtelenítő gyógyteákat. A 8. és 9. napon többfajta déligyümölcsből készült gyümölcslé keveréket és szénsavmentes ásványvizet is ihatunk. A tizedik napon ehetünk először, de csak erőlevest vagy csontlevest. A 11. naptól fokozatosan visszatérhetünk a szilárd táplálékokra is. Először csak gyümölcsöket, zöldséget együnk, majd a 16. naptól csirke vagy pulykahúsból készült ételeket is fogyaszthatunk.

A juharszirup hatásai

Sokan félnek, hogy a juharszirup diéta alatt szervezetük nem lesz ellátva a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ez a félelem nem teljesen alaptalan. Bár a juharszirup sok fontos vitamint – A vitamint, B2-, B5-, B6 vitaminokat, biotint, folsavat – is tartalmaz, és ásványi anyag tartalma is jelentős, érdemes a diéta alatt multivitamin tabletta formájában az esetlegesen fellépő vitaminhiányt csökkenteni.

A fogyás mértéke 4-10 kg is lehet

Sokan állítják, hogy 4-10 kg közötti fogyást is el lehet érni ezzel a kúrával. Bár lehet, hogy igazuk van, én nem hiszem, hogy a juharszirup diétánál nincs hatásosabb és egészségesebb módszer a testsúly csökkentésére. Ennél a kúránál a fogyás valószínűleg nagy részben a szervezet fehérjeállományából történik, az elvesztett zsír mennyisége jelentéktelen.

Mikor alkalmazzuk a juharszirup diétát?

Ne túl gyakran. Ez az önsanyargató módszer semmilyen emberi szervezetnek nem tesz jót. Gondoljunk csak bele, hogy szervezetünk majd két héten keresztül alapvető tápanyagokhoz nem jut hozzá, sem fehérjét, sem zsírt nem szabad fogyasztani és a szénhidrátbevitel is korlátozva van. A diéta alatti rostbevitel szinte egyenlő a nullával. Szervezetünk főleg folyadékigényét tudja kielégíteni a diéta alatt. Ha csak két hetünk van arra, hogy formába hozzuk magunkat azért, mert közeledik a strandszezon vagy egy régen viselt estélyibe szeretnénk beleférni, akkor bevethető a juharszirup diéta. De csak végső esetben. Háziorvosodat kérdezd meg, mielőtt belefogsz ebbe a diétába!

Lehetséges mellékhatások

  • Fejfájás,
  • Émelygés, gyengeség,
  • Gyomorfájás, túlzott gyomorsavtermelés,
  • Hasmenés (a 11. naptól, mikor a szervezet fokozatosan visszaáll az eredeti táplálkozásra).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *